Nyilatkozat

Ez a blog kizárólag szórakoztatás céljából jött létre. Bármilyen ártó szándékkal, bántó kritikával vagy szerzőijog-sértéssel mutatkozó egyezés csakis a puszta véletlen műve!

Kapcsolat

Ha te is összeakadtál egy ideillő idézettel tankönyveidben, vagy ismersz hasonló szállóigéket, ide küldheted: bolcstankonyvek@indamail.hu

Látogatók

A födém

2009.09.13. 06:00 :: Cicus Maximus

Korábban már megénekeltem erősen ponthiányos Épületszerkezettan könyveinket. A födém fogalmának meghatározásánál a következő szerepelt benne:

A födém tehát az a falakra vagy egyéb szerkezetekre támaszkodó vízszintes vagy lejtő térlefedő, vagy vízszintes térelválasztó teherhordó szerkezet:
a) amelyet (a szerkezeti és egyéb elemek súlyára) saját súlyára és (rendeltetés meghatározta) hasznos (nyugvó vagy mozgó) terhelésére méreteznek;
b) ahol a különböző és esetleges (hő-, hang- és vízszigetelési stb.) követelményeket megfelelő anyagok és szerkezeti rétegek alkalmazásával elégítik ki;
c) melynek felső felületét térelválasztó födémen padozatként, tetőfödémen csapadékelvezető kéregként alakítják ki;
d) melynek alsó felületét – a rendeltetés meghatározta mértéken – építészetileg alakítják, díszítik;
e) amely az épület vízszintes irányú kimerevítésére (a szélnyomás részbeni felvételére) és a falak összefogására (kihajlásuk megakadályozására) is szolgál.
Ezt a megfogalmazást a tárgyat előadó tanár is sokallhatta, mert ő egészen egyszerűen így magyarázta meg a dolgot:
A födém az, ami alulról plafon, felülről padló.

Szólj hozzá!

Címkék: szállóige

A bejegyzés trackback címe:

https://bolcstankonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr651378119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása